Nicolas Van Parys: van papier naar doek in geeltinten

27/9/2019

 

Schilder of collagemaker?

Schilderen is wat het dichtst bij mij ligt. Maar ik maak ook collages. Die maakte ik oorspronkelijk als een voorstudie om me te helpen om mijn schilderijen vorm te geven. Dat geldt nog steeds voor een deel van mijn collages, maar ze kunnen nu ook op zichzelf bestaan. Ik vind het traject van papier naar doek interessant. Het is een boeiende manier om je materiaalkeuze te onderzoeken en na te gaan hoe de verf en de ondergrond mee bepalen hoe het werk evolueert.

 

 

Verknipt

Ik selecteer fragmenten uit beelden die ik door versnijden, uitvergroten en samenvoegen in een nieuwe context breng. Flarden van beelden verbind ik met grafische en abstracte patronen. Het zijn de keuze van de beelden en de manipulaties daarop die tot een persoonlijke vormentaal leiden. De vormelijke composities die ik zo verkrijg, werk ik nog verder uit in mijn schilderijen. Het is een boeiende uitdaging om te onderzoeken of ik de composities die op papier ontstaan, kan vertalen naar doek en verf.

 

 

Kleur

Geel, in allerlei variaties vormt de basistint van mijn werk. Ik hou van de patines die kleuren, variërend van lichtgeel over oker tot goudtinten, opleveren. Mijn collages zijn soms opgebouwd uit zwart-witbeelden. Dat maakt het mogelijk om vrij kleuren toe te voegen als ik ze verder uitwerk in een schilderij. Maar ook in mijn collages springt geel er als basiskleur uit. Ik ben daarvoor tot nu toe bewust op zoek gegaan naar beeldmateriaal met geeltinten om composities te maken. Ik speel nu met het idee om interessante beelden uit te kiezen die ik na het samenbrengen ook nog bewerk.   

 

 

Thema

Ik ben in de eerste plaats geïnteresseerd in beeld en compositie. In mijn manier van werken staat de figuratie ten dienste van de vorm. Mijn focus ligt op het ontwikkelen van een eigen beeldentaal. De plaatsing van de elementen, maar ook het kleurgebruik zorgen voor een herkenbare samenhang in mijn werk. De nadruk op geeltinten geeft mijn werk een sfeer van nostalgie, herinneringen naar vervlogen tijden.

 

 

Expo

Tot en met zondag 29 september stelt Nicolas Van Parys tentoon in Cecilia Jaime Gallery, Gent.

www.nicolasvanparys.com

www.ceciliajaime.com

 

 

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

RECENT

Please reload

Kunstletters is een uitgave van Kunstwerkt.