Naar het Brussels Art Nouveau & Art Deco Festival? Enkele aanraders

Tijdens 3 weekends in maart laat het Brussels Art Nouveau & Art Deco Festival je pareltjes van deze twee architecturale stijlen ontdekken. Voor de derde keer kan je in de hoofdstad rondneuzen in interieurs die je anders nooit te zien krijgt. Elk festivalweekend focust op een andere Brusselse regio. Er is telkens heel wat fraais om naar uit te kijken. Je kan in 40 opmerkelijke woningen binnenkijken, expo’s bezoeken of lezingen en workshops bijwonen.

 

Cohn-Donnay Huis

 

 

Er is heel wat om uit te kiezen, dus polsten we bij kunsthistorica Maïka Janssens, die mee het programma samenstelde, naar enkele tips.

 

MAÏKA: Elk huis, elke locatie heeft een eigen karakter. Wat je best bezoekt, hangt dus af van waar je interesse naar toe gaat. Architectuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen in gebouwen van Horta, zoals de huizen Solvay of Tassel. Ben je meer geïnteresseerd in vormgeving, dan kan je een bezoek plannen aan één van de vele woningen waar prachtige ornamenten de show stelen. 

 

In 1904 transformeerde architect Paul Hamesse het Cohn-Donnay Huis uit 1830 tot een woning waarin hij de verschillende tendensen van de art nouveau samenbracht én motieven die al de art deco aankondigen.

 

Het Blerot Huis is gebouwd in 1897. De originele stijl van ontwerper Ernest Blérot is in deze woning gecombineerd met decoratieve elementen, zoals smeedijzerwerk. Bovendien vind je er enkele meubelelementen van o.a. Victor Horta.

 

In bioscoop Eldorado loop je zo binnen in het gouden decennium van de bioscopen in Brussel, de jaren dertig. De cinema, gelegen op het De Brouckèreplein, werd in 1933 ingewijd en bood plaats aan 2700 toeschouwers.

 

In Koekelberg kan je naar Espace Herkoliers, een voormalige gemeenteschool die Henri Jacobs in 1907, opbouwde rondom een overdekte binnenplaats. De ruimtes zijn versierd met sgraffiti. Zo zie je er groepen van dieren die de 5 continenten symboliseren.

 

De interieurbezoeken vinden plaats tijdens de weekends van 16 en 17, 23 en 24, 30 en 31 maart 2019. Reserveren is sterk aangeraden!

 

www.banad.brussels

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

RECENT

Please reload

Kunstletters is een uitgave van Kunstwerkt.