Fibre-Fixed: nieuwe materialen in 5 blikvangers

15/11/2018

Better, faster, harder, stronger! De verrassende expo ‘Fibre-Fixed’ in het Gentse Design Museum toont wat er mogelijk is wanneer je vezels combineert met een (bio)kunststof. Composietmateriaal koppelt de sterkte en stijfheid van vezels aan de lichtheid van plastics. De combinatie van twee materialen haalt het beste in beide boven. Geen wonder dat designers een pak kansen zien in de mogelijkheden van dit materiaal en er volop mee aan de slag gaan.

 

Ontwerpers voelen zich erg aangetrokken tot de grote vormvrijheid die composieten bieden. Maar ze gebruiken de eigenschappen ervan ook in hun ontwerpen om antwoorden te bieden op maatschappelijke uitdagingen, zoals mobiliteit, ecologie en een verouderende bevolking. ‘Fibre-Fixed’ laat je kennismaken met de ontwikkelingen van de voorbije vijf jaar en geeft je een beeld van de doorbraken die je de komende jaren kan verwachten.

 

 

5 BLIKVANGERS

 

Be.e scooter

Kunststoffen als epoxy of polyester, versterkt met vezels van koolstof, maar ook vlas, hennep of hout: het levert ongezien materialen op. De Nederlandse designers Waarmakers & Van.Eko ontwierpen een heel bijzondere scooter. Die bestaat uit een volledig zelfdragende structuur, gemaakt uit vlas- en hennepvezels en bio-epoxy. Door vervoersmiddelen lichter te maken is minder energie nodig tijdens het transport. Composieten dragen op deze manier bij tot en meer energie-efficiënte of meer ecologische mobiliteit.

 

 

Ecocapsule

De kwaliteiten van composieten kunnen ook in hedendaagse architectuur optimaal worden benut. De Ecocapsule is een compacte, transporteerbare wooncel in composietmateriaal op basis van glasvezel, dat over een aluminium frame is gespannen. De woonunit is uitgerust met zonnepanelen en een windturbine, waardoor de capsule zelf voldoende energie opwekt. De cel is niet enkel sterk, licht en flexibel. Doordat composieten niet snel worden aangetast door weersomstandigheden en corrosie is de Ecocapsule het hele jaar bruikbaar, met minimaal onderhoud.

 

 

Mobiel bad

Ook voor gebruiksvoorwerpen die we dagelijks gebruiken, bieden composieten nieuwe mogelijkheden. Xtend is een draagbaar bad, dat slechts 7 kg weegt. Het bestaat uit een dunne plaat in kunststof, versterkt door koolstofvezel. Er is een lijnenpatroon in de plaat gesneden, waardoor die kan transformeren tot een kuipvorm, met pootjes. Hightech materialen gaan hier samen met onverwachte esthetische ervaringen.

 

 

Standing Textile(s)

Het gaat designers niet enkel om de technische eigenschappen van composieten. Ze gaan na hoe die het uitgangspunt kunnen zijn voor nieuwe inzichten en hoe ze hightech kunnen verbinden aan artistieke verbeelding of ambacht. Fransje Gimbrère weeft gekleurde kunststoftouwen en maakt daarmee 3D-vormen die ze in biohars drenkt en lat uitharden. Zo blijken de ogenschijnlijk fragiele vormen stevige constructies die kunnen dienen als kast of zitelement.

 

 

Rethinking High Fashion Shoes

Mycelium is één van de materialen van de toekomst. Dit meestal ondergronds groeiende dradennetwerk van zwammen kan gebruikt worden als composietmateriaal. Sporen van zwammen worden vermengd met organisch (afval)materiaal en vormen de basis voor de ontwikkeling van mycelium. Levend materiaal levert zo de bouwstenen voor nieuwe ontwerpen. Kristel Peters gebruikt het materiaal voor haar schoenenontwerpen. Ze laat myceliumcomposiet groeien tot stevige hielen, platforms en zolen. Het kan voor de modewereld een aanzet zijn om anders om te gaan met materiaalgebruik.

 

 

Fibre-Fixed

Tot 26 april 2019

www.designmuseumgent.be

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

RECENT

Please reload

Kunstletters is een uitgave van Kunstwerkt.