3 x Buren bij kunstenaars

Op vrijdag 19, zaterdag 20 en zondag 21 oktober 2018 zetten kunstenaars in heel West-Vlaanderen de deuren van hun ateliers open voor het grote publiek tijdens Buren bij kunstenaars. Je kan kennismaken met meer dan 2700 beeldhouwers, schilders, keramiekkunstenaars, tekenaars, fotografen… op de plek waar hun werk ontstaat: hun atelier. Wij gingen langs bij drie deelnemende kunstenaars.

 

Ilja Vanhoutte

We ontmoeten Ilja in een gezellig herenhuis waar hij met vrienden samenwoont. Zijn slaapkamer fungeert als atelier, met uitzicht op de Gentse daken. Als kind was Ilja vaak aan het tekenen, maar het is pas sinds twee jaar dat hij terug tekent en schildert. Na zijn studies voelde hij een creatieve leegte, die hij liet verdwijnen door het potlood terug vast te nemen. Daarna kwamen verfpenselen, en sinds kort ook houtskool. Ilja leert zichzelf technieken aan door te blijven proberen. Dat betekent ook dat hij doeken meermaals overschildert of vaak opnieuw begint. ‘Er is wel een duidelijke evolutie in mijn werk, dat zie je aan mijn techniek, ideeën, kleurgebruik. Op mijn vrije dagen vind je me meestal aan het werk in mijn kamer, maar het lukt het best als ik meerdere dagen aan één stuk kan werken, als ik in een flow zit.’ Tijdens het Burenweekend toont Ilja zijn werken in de huiskamer bij zijn ouders in Gistel.

 

 

Martine Vyvey

Een rit doorheen de West-Vlaamse velden brengt je in het ruige atelier van Martine Vyvey in Langemark. Ze woont in Oostende, maar heeft heel bewust haar atelier hier ingericht: ‘Als ik naar hier kom, ben ik in een ander leven, een andere wereld. Ik word er niet gestoord en er wachten geen huishoudelijke taken. Dat voelt goed.’ Martine maakt sculpturen uit brons en cortenstaal. Het begon allemaal met een tweedehands smidsvuur dat ze op de kop tikte en het aanstekelijke enthousiasme van een bevriende beeldhouwer. Cortenstaal heeft de eigenschap om bijna niet te willen rekken. Je moet het bijna tot het smeltpunt laten komen om het in een vorm te kunnen kloppen. In het atelier van Martine zijn dan ook grote machines terug te vinden. Tijdens het Burenweekend demonstreert ze hoe ze te werk gaat. Martine haalt haar inspiratie uit de bewegingen van dansers en sportlui.

 

 

Tine Deweerdt

Achteraan in haar tuin vinden we het kleine atelier van Tine terug. Een ruimte waar rust heerst, met veel natuurlijk licht en een kat die af en toe eens langs komt. Hier werkt Tine aan haar keramieken sculpturen. Tine is zelf leerkrachte keramiek aan de academie. Op die manier is ze zelf aan het werk, maar geeft ze haar passie ook door aan veel studenten. ‘Ik wil voor een stuk bewijzen dat keramiek niet enkel ingezet kan worden als gebruiksgoed, maar dat je er ook gewoon mooie sculpturale objecten mee kan maken’, vertelt ze. Het fragiele werk van Tine bestaat vaak uit hele kleine porseleinen stukjes. Geen glad oppervlak dat je makkelijk kan vastnemen, dus. Daarmee stelt Tine een vraag: haar werk is fragiel, maar hoe kwetsbaar ben jij als je haar werk aanraakt?

 

 

Praktisch

Je vindt alle deelnemers van Buren bij kunstenaars terug op www.burenbijkunstenaars.be. Op de website vind je alle adressen, openingsuren en contactgegevens. Zo kan je makkelijk je eigen route uitstippelen langs de West-Vlaamse ateliers. Op de website kan je ook een handige brochure bestellen waarin alle deelnemende kunstenaars terug te vinden zijn. Zorg dat je dit bruisend weekend vol beeldende kunst zeker niet mist!

 

Alle foto's: copyright Evenbeeld

 

 

 

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

RECENT

Please reload

Kunstletters is een uitgave van Kunstwerkt.