Achter de cover: Steffi Marreel

10/10/2018

Steffi Marreel maakte de beelden voor de cover van Kunstletters # 003. Wie is ze en wat wil ze met haar werk uitdrukken? Ze vertelt het hier.

 

Geboren: 1990

Woonplaats: Waregem

Opleiding: interieurvormgeving

 

 

Steffi: In de Kunstacademie te Tielt ben ik aan de slag als leerkracht architectuuratelier voor jongeren. In Ronse werk ik als creatief medewerker bij juwelenmerk Elisa Lee. En in mijn atelier in Waregem maak ik vrij werk.

 

Ik vertrek meestal van eigen foto’s die ik telkens opnieuw gebruik. Die beelden zijn voornamelijk portretfoto’s van mezelf of mijn zus, bedekt met haar. Door de foto’s te plooien vindt er telkens een andere onthulling plaats en legt het oorspronkelijke beeld nieuwe betekenissen bloot. Die fragmenten dienen als basis voor mijn potloodtekeningen. Door daarmee intuïtief aan de slag te gaan, komen de tekeningen los te staan van het oorspronkelijke beeld. Ik werk uitsluitend met potlood op papier.

(Foto: Evenbeeld)

 

Mijn werk is ergens wel gewoon een zelfportret, maar toch ook veel meer. De tekeningen spelen een spel van bedekken en ontdekken. Ik bedek het lichaam met haar, maar dan alleen om het te laten ontdekken. Ik bedek ook wanden met tekening en papier, maar ook hier alleen tijdelijk en voorlopig. Ik maak steeds door bedekking duidelijk hoe ik mezelf wil laten zien. Het is een vorm van afstand nemen. Maar toch bevatten de beelden geborgenheid en zijn ze daardoor in staat troost te bieden.

 

Ook het werk op de cover is een potloodtekening op papier. Het is een fragment van het hoofd bedekt met haar. Door vouwen en plooien is het beeld niet meer vlak, maar wordt het ruimtelijk en lijkt op te stijgen naar een hoger doel. Een doel dat niet bekend is, maar eerder een zoektocht naar iets meer dan het ‘alledaagse’.

 

Door mijn achtergrond als vormgever hecht ik heel veel belang aan de manier waarop ik het werk toon. Die presentatie is voor mij bijna net zo belangrijk als het werk zelf. Daarom ontwerp ik zelf eiken kaders of opstellingen in staal ontwerp. Mijn vriend voert de ontwerpen uit.

 

Ik neem met Biblab deel aan Buren bij Kunstenaars in Waregem. In dit open atelier werk ik samen met kunstenaars als Flore Deman en Els Ghyselinck. Tijdens Buren bij Kunstenaars tonen we eigen en een gezamenlijk werk.

 

www.instagram.com/steffimarreel

 

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

RECENT

Please reload

Kunstletters is een uitgave van Kunstwerkt.