Greta Cooreman, onthaalmedewerkster Middelheimmuseum

Kunstletters trekt erop uit om opmerkelijke verhalen achter de schermen van kunst - en cultuurhuizen te sprokkelen. Deze keer: Greta Cooreman, onthaalmedewerkster van het Middelheimmuseum.

 

Greta Cooreman (58) is een vaste waarde in het Middelheimmuseum. Al sinds ’82 is ze aan de slag in ’s lands bekendste openluchtmuseum. Vandaag neemt ze het onthaal en de shop voor haar rekening maar Greta werkte al op diverse functies, van publiekswerking tot administratie.  Elke dag maakt ze bezoekers wegwijs. Niet onbelangrijk , op een domein van wel 30 hectare.

Bezoekers komen hier soms onvoorbereid. Ze wandelen het Middelheimkasteel binnen en vragen zich af wat er binnenin te zien is.  Veel toeristen komen dan wel weer erg gericht naar het openluchtmuseum. Wanneer Greta hun accent opmerkt, maakt ze er een erezaak van internationale bezoekers in hun eigen taal, een persoonlijk welkom te geven. Van Spanjaarden en Italianen tot Fransen en Duitsers, ze weet zich als een ware polyglot uit de slag te trekken. “Chinese bezoekers vinden dat fantastisch als ik simpelweg ‘ni hao’ kan zeggen”, lacht ze.

 

Over de vraag wat het Middelheimmuseum zo bijzonder maakt, hoeft Greta niet lang na te denken. Als gratis openluchtmuseum bereikt het een bijzonder divers publiek; van jong tot oud, kunstminnend of minder kunstminnend, de diversiteit van de grootstad,… Het museum is zeer laagdrempelig en net dat is voor een stuk de identiteit van het Middelheim. De markante Antwerpse burgemeester Lode Craeybeckx, die het Middelheimmuseum in 1951 stichtte wilde dat kunst voor iedereen was en dat is nog steeds de filosofie.

 

Sommige bezoekers komen gericht de werken bewonderen, andere geraken er toevallig verzeild. Zoals de Pokémonjagers, die het park bij vlagen overstelpen. Wij gaan ervan uit dat iedereen ijverig met onze fantastische Middelheim-app bezig is, maar dat is niet altijd zo. Er moeten hier toch een aantal bijzondere soorten zitten, lacht ze.

 

Het domein blijft ook een park met een recreatieve functie. Scholen komen hier soms ook onaangekondigd, aangezien de toegang gratis is. Families en vrienden komen in de zomer picknicken. Ze hebben het dan niet altijd zo op kunst begrepen of zijn niet vertrouwd met de regels in het museum. De duidelijke aanwezigheid van de suppoosten zorgt er dan wel weer voor dat de werken in het park met respect behandeld worden.

De opening van een nieuwe expo heeft voor Greta altijd iets bijzonders. Zo is het ook uitkijken naar Experience Traps (vanaf 1 juni 2018). De anekdote doet de ronde dat Greta vroeger wel eens plaatjes durfde te draaien bij zulke gelegenheden. Vroeger deed ik dat inderdaad, nu is het mijn collega van onthaal die ambities als dj heeft.

 

Om af te sluiten vragen we Greta naar haar favoriete shopartikel. Ik zou onze fantastische boeken voor kinderen en kunst kunnen tippen. Er is echter één artikel dat ik iedereen als cadeautje kan aanraden, nl. het ‘Little Sun light’. Het lampje is een project van de Deense beeldhouwer en installatiekunstenaar Olafur Eliasson en ingenieur Frederik Ottesen. De visuele perceptie van licht speelt een prominente rol in de installaties van Eliasson. Met de opbrengst van dit door hem ontworpen lampje op zonne-energie, worden jaarlijks zonnepanelen in regio’s zonder elektriciteit geïnstalleerd. Een prachtig, duurzaam initiatief, waar het Middelheimmuseum zich helemaal in kan vinden.

www.middelheimmuseum.be

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

RECENT

Please reload

Kunstletters is een uitgave van Kunstwerkt.