Vegetarisch leer: kweek het zelf!

Een merkwaardige oproep op de Zoekertjes-pagina van www.kunstwerkt.be: ‘Gezocht: leerkwekers’. De oproep past in het project ‘Future Materials’.  

 

Sofie Keersebilck van Handmade in Brugge legt uit:

'We zoeken hoe nieuwe materialen ambachten beïnvloeden en omgekeerd. Het evenement loopt nog tot midden mei 2018. We pakken uit met experimentele trajecten met makers rond mycelium, zalm- en vegetarisch leer. Ook zijn er bijzondere workshops, zoals zeefdrukken met algenverf. En er is de oproep om thuis zelf vegetarisch leer te kweken.

 

 

De Britse textielontwerpster Suzanne Lee begon er mee te experimenteren in 2005. Ondertussen kweekte ze een heuse eigen kledingcollectie! Er zitten een aantal fantastische stukken tussen. Wij deden een beroep op de kennis en ervaring van het biolab Reagent en Magma Nova. Zij hebben al heel wat ervaring met zelf gekweekt leer.

 

Foto: Suzanne Lee

 

Kombucha en een scoby

Het leer ontstaat door Kombucha toe te voegen aan een ‘starter’ of ‘scoby'. Kombucha is gefermenteerde thee. De oorsprong ervan gaat terug tot 221 v.C. In een mengsel van groene thee, suiker en azijn leven gisten en bacteriën in symbiose. De gisten verteren de suiker en produceren zo voedsel voor de bacteriën. Deze produceren op hun beurt cellulose en dat vormt een biofilm bovenop de thee. Dit natte lapje heet scoby, wat staat voor ‘Symbiotic Culture of Bacteria and Yeast’. Als je dit lapje droogt, dan vertoont het verrassend gelijkenissen met dierenleder. Goedkoop, makkelijk en biologisch: een Future Material!

 

Doe mee!

Je kan bij de Makersrepubliek een scoby of starter ophalen. Je krijgt het mee in een potje dat gevuld is met Kombucha. Thuis vervang je het deksel door een vel keukenpapier. Je bewaart het kweekje in een donkere ruimte, bij een lekker warme temperatuur van 22°C. Goede plekjes zijn was- of stookketelruimtes. Als je scoby een zekere dikte heeft, is het klaar om leder te worden. Je haalt het uit het potje en wast het af met lauw water en zeep. Je laat het drogen op een houten plank. Klaar! Het proces is vrij eenvoudig. Mislukt het? Wel, dan probeer je het gewoon nog een keer.

 

Hoe groot je stuk leer is hangt af van de grootte van je bokaal of recipiënt waarin je gaat kweken. Je stukje leer neemt deze grootte en vorm aan. Als je kweekt in een confituurbokaal, heb je na ongeveer anderhalve week een goeie dikke scoby van 1 cm. Je hebt dus vrij snel resultaat.

Het voelt echt aan als leer en is ook zeer sterk. Het grote nadeel: het is nog niet waterbestendig.

 

Je kan je stukje leer pimpen tijdens een workshop. Je kan experimenteren met kleuren en patronen, bedrukken of beschilderen met biologische kleur- of voedingskleurstoffen. Alle lapjes (ook de niet bewerkte) krijgen een plekje in de afsluitende expo. Die loopt van 27 april tot 15 mei en vat het project Future Materials samen. We tonen de resultaten van de trajecten. Bovendien ontdek je ook werken van internationale makers die hun strepen al verdienden met experimenteren met gelijkaardige biomaterialen.'

 

Praktisch:

Haal je scoby (starter) op in De Makersrepubliek, Brugge

Ma-vrij van 9u tot 17u / gratis

www.handmadeinbrugge.be

 

KORT: Tijdens Future Materials onderzoekt Handmade in Brugge hoe ambachtelijke ontwerpers nieuwe materialen toepassen in hun werk. Je kan ook thuis zelf een stukje vegetarisch leer kweken. Pimp het nadien tijdens een workshop door te experimenteren met kleuren en patronen. Alle stukjes vormen één groot kunstwerk tijdens de expo.

 

 

 

Ma-vrij van 9u tot 17u / gratis

Meer info: www.handmadeinbrugge.be

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

RECENT

Please reload

Kunstletters is een uitgave van Kunstwerkt.