Platvvorm: Katelijne De Corte bouwt een kunstenaarsplek

10/1/2018

Platvvorm: komt uit de koker van Katelijne De Corte. Kan je ook lezen als platworm. Want Katelijne heeft iets met wormen, wetenschap en kunst. Die interesses brengt ze samen in Platvvorm, een gloednieuwe kunstenaarsplek in Deinze.

 

Katelijne, wat is Platvvorm?

Het is een nieuw kunstenaarsinitiatief in een getransformeerde school, met ruimte voor tentoonstellingen, residenties, lezingen en labo’s. De rode draad doorheen Platvvorm is ontmoeting en dialoog creëren. Ikzelf volgde een schildersopleiding en studeerde ook filosofie. De band tussen kunst en wetenschap vormt een constante in mijn werk. Dat vertaalt zich ook in het concept van Platvvorm. Ik trek het initiatief, maar kan zeker ook rekenen op Jonas Lescrauwaet, kunstenaar, ‘schaduwdenker’ en goede vriend.

 

Hoe kwam je op het idee om een ‘platvvorm’ voor kunstenaars op te richten?

De directeur van een school uit Deinze vertelde me over een leegstaand gebouw met potentieel. Ik was meteen geïnteresseerd. Een week later was de huurovereenkomst getekend. We kunnen gebruikmaken van 9 lokalen en een polyvalente ruimte. Ook buiten is er beschikbare ruimte, in de vorm van voormalige sportterreinen en een tuin met appelbomen. Veel ruimte om te vullen, dus. Dat bracht ons op het idee om residenties te creëren. Daar gaan we in februari 2018 mee van start.

 

Klinkt goed! Welke functies krijgen de ruimtes nog?

Er zijn twee vaste ateliers, een permanente tentoonstellingsplek en een polyvalente ruimte. De andere ruimtes verdelen we over de residenten. We hebben ook een kunstenaarscafé ingericht met zelfgemaakte meubelen. Dat zal open zijn tijdens evenementen.

 

Hoe vertaal je de accenten die je wil leggen heel concreet?

In de eerste plaats willen we ontmoeting stimuleren door zelf evenementen op te starten. Zo organiseren we elke maand een lezing. Op 25 januari nodigen we Ludo Collin uit. Hij wordt ‘de eigenaar van het Lam Gods genoemd, omdat hij de renovatiewerken van het doek van zo nabij opvolgt. In april komt Ronny Delrue zijn doctoraat over tekenkunst uit de doeken doen. De achtergrond van de sprekers is uiteenlopend, maar telkens ligt de focus op kunst en wetenschap. Daarnaast organiseren we op dinsdag een modeltekenklas. Iedereen, met of zonder ervaring, is welkom. Bovendien stellen we onze ruimtes open voor allerlei projecten, feesten of bijeenkomsten.

 

 

Vanaf februari bieden jullie ook residenties aan. Op welke kunstenaars mikken jullie?

We richten ons op makers die zich willen verdiepen in hun eigen praktijk. Het kan gaan over een onderzoek naar een techniek, concept, thematiek… We bieden twee kunstenaars een residentie van drie maanden aan. Ik ondersteun hen waar nodig en zorg voor interessante gasten die tijdens die periode op bezoek komen en feedback geven. De bedoeling is dat de residenten twee publieke toonmomenten organiseren. Ze kiezen zelf hoe ze dat aanpakken en wat ze tonen. Als andere ruimtes beter afgewerkt zijn, hopen we het aantal residenties tot vier uit te breiden.

 

Heb je nog meer toekomstplannen met Platvvorm?

Ik wil tijdens vakanties graag workshops organiseren voor kinderen uit de 3e graad lager onderwijs. Ik denk aan een concept dat bengelt tussen een artistieke workshop en speelse vrije momenten. Verder droom ik van ‘tiny houses’, waar kunstenaars kunnen logeren. Maar ik hoop vooral dat we Platvvorm kunnen uitbouwen tot een bruisende plek waar kunstenaars graag aan het werk zijn en iedereen zich welkom voelt.

 

Een slotvraagje en zeker niet onbelangrijk: waar staat de dubbele vv in platvvorm eigenlijk voor?

Platvvorm verwijst zowel naar een platform als naar een worm. Je weet het of niet, maar de worm is de belangrijkste schakel geweest in het ontstaan van zoogdieren. Het was het eerste organisme met een darmkanaal. En daarmee een kiem voor de zoogdieren zoals we ze nu kennen. Ik zie Platvvorm als een plek waar je als kunstenaar verder kan groeien. Een interessante kiemplek.

 

Bedankt voor dit gesprek. We wensen je veel succes. Hou ons zeker op de hoogte.

 

 

Lezingen: vanaf januari iedere laatste donderdag van de maand

Portrettekenen: iedere dinsdag van 19 tot 21u

Meer info: www.platvvorm.org

 

 

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

RECENT

Please reload

Kunstletters is een uitgave van Kunstwerkt.