Geta Brătescu: 5 decennia eigenzinnigheid

21/12/2017

In het Museum voor Schone Kunsten Gent kan je nog tot half januari 2018 kennismaken met Geta Brătescu. Zij was één van de grote blikvangers tijdens Biënnale van Venetië 2017. Toch is de najaarstentoonstelling in Gent pas de vierde grote tentoonstelling van haar werk buiten Roemenië, en de eerste in België. Dringend tijd om kennis te maken met een bijzonder gevarieerd oeuvre dat vijf decennia overspant.

 

Foto: Stefan Sava


Over enkele maanden wordt de Roemeense kunstenares 92. Sinds de jaren zestig is ze meermaals gelauwerd voor haar authentieke en uitzonderlijk gevarieerde werk. De identiteit van de vrouw onder het totalitaire regime van Ceausescu, het moederschap en het feminisme vormen de belangrijkste thema’s. Ook de rol van het atelier als ruimte voor reflectie, experiment en (zelf)kritiek loopt als een rode draad door het eigenzinnige oeuvre van deze kunstenares.


De mythologische Medea krijgt in Gent een hoofdrol toebedeeld. In dit eeuwenoude verhaal vermoordt Medea haar twee zonen, uit wraak, nadat haar man Jason haar heeft bedrogen. Het archetype van de onvoorwaardelijke moederliefde wordt hierbij in vraag gesteld.
Literatuur brengt nog meer inspiratie aan. Ook Goethe en Beckett zijn present in de museumpresentatie. De stempel ‘vrouwelijke kunst’ manifesteert zich echter in de eerste plaats door het materiaalgebruik. In de reeks ‘Vestiges’ uit 1978 verwerkt Brătescu textielresten die ze van haar moeder erfde. ‘Medea’s 10 hypostases uit 1980 toont boeiende tekenkunst, niet gemaakt met potlood en inkt, maar met garen en naaimachine.

 

Medea’s 10 hypostases


In enkele videowerken staan metamorfose en eeuwige wederkeer centraal. Het is werk uit 1978. Brătescu probeert zichzelf een plaats toe te eigenen als kunstenares in haar eigen privé leefwereld. Kan in een dictatoriale entourage de keuken gezien worden als een publieke ruimte?

Het is genieten in het museum in Gent. De poëzie in dit oeuvre spreekt aan, met subtiel aangebrachte feministisch engagement als achterliggend thema.


Geta Brătescu: Een atelier voor jezelf
Museum Schone Kunsten, Gent
Nog tot 14 januari 2018

www.mskgent.be

 

 Vestiges, 1978

 

 

The rule of the circle, 1985.

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

RECENT

Please reload

Kunstletters is een uitgave van Kunstwerkt.