De vondsten van Ado Chale

1/9/2017

‘Mijn vader vond inspiratie in wat op zijn weg kwam, ook letterlijk. Een steen, een mineraal, een stuk hout dat hij tijdens een wandeling op zijn pad vond, kon de basis vormen van een ontwerp.’ Aan het woord is Ilona, dochter van Ado Chale. De Brusselse kunstenaar maakte ontwerpen die klassieke vormen als de cirkel, het vierkant of de rechthoek ontgroeid zijn. In BOZAR kan je tot 24 september naar een gebalde retrospectieve van zijn oeuvre.

 

 

Ado Chale is mineraloog en smid en benadert het maken van meubels eerder als ambachtsman dan als designer. Zijn bronzen waterdruppel uit de jaren zestig, ‘Soleil Maya’, is tekenend voor zijn werk. ‘Er bestaan honderden exemplaren van, maar de afkoeling van het brons zorgt telkens weer voor een andere uitkomst’, vertelt Ilona.

 

Chale verwerkt edelstenen en halfedelstenen in zijn stukken, maar hij maakte ook gebruik van organische en plantaardige materialen. Zo ontwierp hij mozaïeken van benen knopen, parelmoer en peperkorrels. Of ging hij in Arizona versteende boomstammen opgraven, om die per boot naar Brussel te brengen en ze in schijven te snijden om er tafels van te maken.

 

Chale haalde inspiratie en materiaal uit de natuur, door er al wandelend op schattenjacht te gaan.

‘Door op die manier te flaneren stel je je open voor verrassingen, aldus Ilona. ‘De voorwerpen die je pad kruisen komen als het ware naar jou toe, laten zich ontdekken.’ Die verzamelde vondsten vormen de grondstof van zijn werk en getuigen van een heel eigen, bijzondere kijk op de wereld. De expo toont de gedrevenheid en nieuwsgierigheid van waaruit Chale aan zijn oeuvre bouwde.

 

 

Ado Chale - Alchemist. Artisan. Designer

BOZAR, Brussel

Tot 24 september 2017

www.bozar.be

 

 

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

RECENT

Please reload

Kunstletters is een uitgave van Kunstwerkt.