Starters in design: Krab

10/7/2017

Een idee voor een ontwerp, een gat in de markt, gevolgd door internationale media-aandacht en een grote vraag bij het publiek: het overkwam Wout Van Den Driessche en Nikita Verhelst. Hun allereerste ontwerp, voor een functioneel, maar ook esthetisch kattenmeubel, sloeg meteen sterk aan. Hoe verliep het pad van idee naar gewild designvoorwerp? Wout en Nikita kwamen op bezoek bij Kunstwerkt en vertelden er alles over.

 

Krab, zo heet het merk waarmee Wout en Nikita hun kattenmeubels op de markt brengen. Een uit de hand gelopen hobby, zo blijkt. Wout werkt als IT-er, Nikita als meubelmaker en decorbouwer, maar ze geloofden in hun idee om ‘Nest’, een esthetisch verantwoord kattenhuisje, op de markt te brengen.

 

Een designmeubel voor katten ontwerpen, waar komt dat idee vandaan?

Wout: Mijn vriendin Maïté en ik waren op zoek naar een meubel voor onze katten. We vonden het aanbod echt niet mooi en niet kwalitatief. ‘Dat moeten we zelf beter kunnen’, dacht ik. Ik wist dat Nikita de geknipte persoon zou zijn om samen mee aan de slag te gaan.

 

Het basisidee was duidelijk. Hoe ben je daarmee aan de slag gegaan?

Nikita: We hebben duizenden schetsen gemaakt en heel wat prototypes in verschillende materialen, onder meer om de sterkte te testen. Dat was een zoekproces. We zijn zeker tevreden met het resultaat, al zouden we de module ook nu nog willen bijschaven.

Wout: Eerst hadden we het plan om 3 modules helemaal af te werken en die samen op de markt te brengen. Dat zou 1 à 2 jaar in beslag genomen hebben. Wij besloten 1 model te lanceren en krijgen nu heel wat bruikbare feedback van klanten. Een buitenlandse blog suggereerde dat onze module ook de functie van stoel kan aannemen. Ook dat zette ons aan het denken. Het was dus zeer nuttig om niet te wachten om met het product naar buiten te komen.’ 

 

‘Nest’ is te koop in jullie webshop. Hebben jullie overwogen om een dierenspeciaalzaak in te schakelen voor de verkoop?

Wout: We hebben een eigen webshop en die werkt in deze fase het best voor ons. We werken in kleine oplages en alles is handgemaakt. Het is nu niet haalbaar om via een winkel verkopen. Een dergelijke zaak neemt een grote marge op je producten.

 

Een belangrijke website als Design Milk pikte jullie ontwerp op. Was dat het gevolg van een sterk promotieplan?

Nikita: ‘Een vriendin, die sterk is in communicatie, hielp ons een persmap opmaken. Een andere vriendin maakte goede foto’s. We konden rekenen op onze vriendenkring en zijn daar erg dankbaar voor.’

Wout: ‘Een commercieel stappenplan hadden we niet. Maar Design Milk schreef over ons ontwerp, waarna andere blogs het artikel al snel overnamen. In verschillende talen zijn er nu artikels over Krab te vinden.

 

 

Hoe verloopt jullie samenwerking? Hebben jullie de taken afgebakend?

Wout: We doen het meeste werk samen. Nikita is wat sterker op technisch vlak. Ik ben autodidact, maar ben vroeger wel met gitaarbouw in de weer geweest. Ik heb dus wel wàt kennis.

Nikita: Wout is ook een krak in marketing. Hij neemt ook de meeste communicatie met de klant op zich. We vullen elkaar goed aan.’

 

Hebben jullie al plannen om met andere ontwerpen op de proppen te komen?

Wout: Op de planning staat een klim- en klauterrek. Werknaam: Krabber. We willen ook een hangmat maken die ‘Oase’ zal heten. De drie meubels moesten samen een echt kattenparadijs gaan vormen.

 

Hebben jullie de ambitie om ooit fulltime aan Krab te werken?

Nikita: Er kruipt nu in elk geval ontzettend veel tijd in. De hele ontwikkelingsfase doe je bovendien onbetaald. Dat vergt veel motivatie.

Wout: Wellicht zullen we moeten overwegen om hier fulltime voor te gaan. Maar we kijken nog even hoe het loopt.

 

Tot slot heb je een tip voor starters die designdromen koesteren?

Nikita: ‘Het is belangrijk om over een zekere technische bagage te beschikken. Laat je desnoods bijscholen of doe een beroep op iemand die je op dat vlak kan aanvullen.

Wout: Wees niet paranoïde, deel je ideeën gerust met de mensen rondom je. Zo krijg je nieuwe, interessante input. Feedback is interessant, dus wacht ook niet te lang om je ontwerp op de markt te brengen.

 

www.krabdesign.be

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

RECENT

Please reload

Kunstletters is een uitgave van Kunstwerkt.