Visite: de tekenklas op verplaatsing

Met Drawing Days in aantocht zetten we graag ‘Visite’ in de schijnwerpers: een bijzondere namiddag rond tekenen. Kinderen uit de lagere school gaan samen met ouderen uit een woonzorgcentrum aan de slag. Met mooie resultaten.

 

Bij Kunstwerkt botsen we vaak op mooie tekenprojecten die niet enkel artistiek interessant zijn, maar mensen ook dichter bij elkaar kunnen brengen. Dat leverde de inspiratie voor ‘Visite’. Het concept: generaties met elkaar in contact brengen door middel van tekenen.

 

Laura Willems werkte het concept concreet uit: ‘We dokterden een eenvoudig maar verrassend tekenpakket uit, waarmee kinderen naar bewoners van een woonzorgcentrum stappen. Dat bestaat uit speelse, ongedwongen en verrassende tekenopdrachten, met onverwachte materialen. De ouderen helpen de kinderen bij hun tekenles, want de interactie tussen beide generaties is noodzakelijk voor het vervullen van de opdrachten. Zo wordt tekenen hét middel voor ontmoeting en plezier. Afsluiten doen ze met zelfgebakken taart en een drankje, want bij Visite hoort taart!’

 

Marie-Jeanne woont in woonzorgcentrum De Vijvers in Ledeberg, de kinderen zitten in het vijfde leerjaar van basisschool De Kleurdoos, op tien minuutjes wandelen.

Het groepje voelt zich blijkbaar goed in elkaars gezelschap. Buse en Sahra kennen Marie-Jeanne nog van vorig jaar. Toen waren ze hier met de klas tijdens een spelnamiddag. Ze zijn blij haar terug te zien. Marie-Jeanne herinnert zich de ontmoeting vorig jaar niet meer, maar het gezelschap van de kinderen doet haar enorm veel deugd. ‘Ik zou dit elke dag kunnen doen’ zegt ze. Ze vertelt de kinderen dat ze geboren is in Congo en heeft het over haar kinderen en haar overleden dochter.

Bij de opdracht ‘teken een tattoo’ op elkaars hand verscheen op Rana’s hand het huis van Marie-Jeanne. De kinderen van Marie-Jeanne werden op haar hand getekend.

Bij een ‘tot volgend jaar’ Marie-Jeanne namen de kinderen afscheid van hun oudere teamgenote.

 

In de maand oktober, de internationale tekenmaand, zal de tekennamiddag op verschillende locaties plaatsvinden, van West-Vlaanderen tot Limburg.

 

VISITE is een project van KUNSTWERKT en OCMW Gent in het kader van het tekenfestival Drawing Days, concept ontwikkeld door Laura Willems.

 

 

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

RECENT

Please reload

Kunstletters is een uitgave van Kunstwerkt.