Chihiro Kondo: de Ziel van de gepenseelde lijn

3/7/2017

In 1994 behaalde Chihiro Kondo aan de Academie in Tokyo de grootste onderscheiding in de traditionele Japanse schilderkunst nihonga. Dat betekent dat haar werk voldeed aan de verankerde Japanse schildertechnieken, de eeuwenoude artistieke conventies en typisch materiaalgebruik, zoals werken met natuurlijke pigmenten.

 

In 2013 komt Kondo in de Franse Provence terecht. In haar werk groeit een spanningsveld waarbij Japanse en westerse kunst versmelten. De traditionele Japanse beeldtaal met overdadige, volgepropte composities vervangt ze door een ritmische afwisseling tussen vorm en leegte.

Centraal in deze tentoonstelling in Torhout staat spiritualiteit, geïnspireerd door de Japanse mythologie. De schilderijen worden vervolledigd met haiku’s, korte gedichten die focussen op de harmonie tussen mens en natuur. De kunstenares gebruikt hiervoor het Kanji-schrift, waarbij ze tekens transformeert tot sprekende figuren.

De ziel van de gepenseelde lijn
Diocesaan Centrum Groenhove, Torhout
Tot 13 augustus 2017
www.groenhove.net

 

 

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

RECENT

Please reload

Kunstletters is een uitgave van Kunstwerkt.