nendo draait binnenstebuiten

26/6/2017

Een sterke, samenhangende vormentaal, met Japanse verfijning en een vleugje humor: designstudio nendo groeit stilaan uit tot een fenomeen. Of het nu gaat over de creatie van meubels, snoepgoed of architecturale ingrepen, nendo hanteert telkens weer dezelfde strakheid, met poëtische lading. Stichter en hoofdontwerper Oki Sato ging in CID vier maanden aan de slag voor een exclusieve creatie, die ontstaat in nauw contact met de locatie. Zowel de museumsite als de stallen, het hooimagazijn als het binnenplein pakte hij aan.

 

 

‘Invisible outlines’ heet de expo. De mens heeft namelijk de neiging om het bestaan en de positie van objecten waar te nemen door onbewust de omtrek ervan te observeren en door binnen- en buitenkant van de dingen te identificeren. Dit betekent ook dat we het vaak moeilijk hebben met objecten met onduidelijke contouren.

 

Van daaruit werkt nendo met principes als raken (contactpunten tussen contouren worden beperkt tot het absolute minimum), vaagheid (met opzet vaag gehouden grenzen zorgen ervoor dat de ware aard van de dingen duidelijk wordt) of omhullen (lijnen die in de lucht getrokken worden rond een onzichtbaar object creëren iets dat geen substantie lijkt te hebben, zoals een lege schelp.)

Een parcours leidt je langs 12 dergelijke thema's. Grappige animaties leiden elke groep werken in en tonen welk idee achter een ontwerp zit. Zo ontdek je op deze expo bijna 100 ontwerpen. Samen vertellen ze een bijzonder knap, consequent en tot in de finesses doordacht verhaal.

CID, Hornu
Tot 1 oktober 2017
www.cid-grand-hornu.be

 

 

12 THEMA'S

 

01. aftrekken

Vorm en functie manifesteren zich door het verwijderen van een stuk van een contour – optellen door af te trekken.

02. verbinden

Geweven. Gestapeld. Vermengd. Op het ogenblik dat twee contouren samenkomen, krijgt een nieuwe expressie vorm.

03. raken

Contactpunten tussen contouren worden beperkt tot het absolute minimum, en de loop van de tijd wordt bevroren.

04. uitsteken

Een sprong buiten de grenzen van een structuur releveert de fascinatie die erin verborgen ligt.

05. limieten

De limieten van een ruimte herdenken laat ons toe om er nieuwe grenzen in te creëren, wat leidt tot het ons eigen maken van een ruimte.

06. flexibiliteit en beweging

Beweging geeft een nieuwe functie aan contouren, en met bewegende contouren kunnen er nieuwe ontdekkingen gedaan worden.

07. vaagheid

Met opzet vaag gehouden grenzen zorgen ervoor dat de ware aard van de dingen duidelijk wordt.

08. vervormen

Vervormde contouren. Vervormde contouren die samenkomen. De grens tussen de tweede en de derde dimensie begint te vervagen.

09. laag

Gelaagde contouren worden onduidelijk, terwijl het verder aanbrengen van lagen diepte produceert, en uiteindelijk het onverwachte.

10. omhullen

Lijnen die in de lucht getrokken worden rond een onzichtbaar object creëren iets dat geen substantie lijkt te hebben – zoals een lege schelp.

11. metamorfose

Een zintuiglijke en emotionele connectie wordt bij mensen gecreëerd door het transformeren van de contour van een object in die van een ander object.

12. contour

Een silhouet gescheiden van zijn schaduw werpt een ander licht op de waarde van een ding.

 

 

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

RECENT

Please reload

Kunstletters is een uitgave van Kunstwerkt.