Getekende reizen: Op weg met potlood en papier

3/7/2017

Misschien combineer jij deze zomer ook deze twee plezierige activiteiten: reizen en tekenen? We lieten ons alvast inspireren door 2 verrassende onlineprojecten.

 

 

THEY DRAW AND TRAVEL

Hier is een uitdagend idee voor je zomertrip: laat de reisboeken en stadsgidsen thuis en laat je op je reisbestemming leiden door tekeningen! De website ‘They Draw and Travel’ bevat een enorme collectie getekende kaarten, gemaakt door tekenaars uit de hele wereld. Stuk voor stuk unieke plattegronden, waar geen cartografen aan te pas kwamen, maar illustratoren het werk opknapten. Je vindt er meer dan 1700 tekeningen over heel bijzondere plekken. Van Alaska tot Nieuw-Zeeland, van Ashgabat in Turkmenistan tot Roatán in Honduras, maar ook Parijs, Brussel of New York. Zowel de meest toeristische plekken als heel onbekende en onbeschreven steden worden door de diverse tekenaars op kaart gezet.

 

Alexandra Erkaeva, Illustrated map of Ashgabat
 

Philippe Debongnie, French Fries in Brussels, Belgium

 

‘Tekenaars brengen hun persoonlijke interpretatie van gebouwen, openbare ruimte en standbeelden in beeld’, vertelt initiatiefnemer Nate Padavick. ‘Zo krijg je unieke reistips en een ongeziene blik op de plek waar je naar toe reist. Je kan ook op zoek naar kaarten van jouw thuisstad en zo nieuwe ontdekkingen doen.’Misschien had je nog nooit gehoord van Friterie St. Josse in Brussel? Of het Belfry museum in Brugge? Ontdek in de illustraties plaatsen, gebouwen, voedsel, straten of bijzondere details die je misschien altijd al over het hoofd zag.

 

‘They Draw and Travel is ontstaan als platform om meer aandacht te geven aan freelance illustratoren’, aldus Nate. ‘Het is een ideale bron om nieuwe tekentalenten te ontdekken. Je kan er dus ook je eigen getekende kaart uploaden. Daardoor biedt de site een enorme variatie aan tekenstijlen en ideeën.’

Veel talent te ontdekken, dus. Of door zelf op stap te gaan en tekeningen te posten zelf een nieuwe impressie te geven van je reiservaringen.

 

www.theydrawandtravel.com

 

 

THE JAUNT

Voor veel kunstenaars is reizen een uitstekende manier om nieuw prikkels op te doen en met een frisse blik hun werk te benaderen. Dat bracht Jeroen Smeets op het idee voor The Jaunt: haal kunstenaars uit hun comfortzone en inspireer hen door hen enkele dagen of weken te droppen in een omgeving waar ze voordien nog nooit zijn geweest.

 

‘Kunstenaars komen terecht in het midden van nergens of gaan net zo goed toeristische trekpleisters op een andere manier ontdekken’, legt Jeroen uit. ‘Ze halen inspiratie uit drukbezochte monumenten, neoklassieke architectuur, lokale koffiesbars … Of ze vatten zelfs post naast drukke autowegen, zoals de Nederlandse kunstenaar Jordy van den Nieuwendijk. Hij benutte de befaamde Amerikaanse wegen letterlijk als zijn atelier en ging aan de slag naast voorbijrazende auto’s.’

 

Jordy van den Nieuwendijk aan het werk op locatie in Los Angeles

 

Iedere reis is uniek, omdat telkens een andere kunstenaar naar een nieuwe bestemming trekt. Je kan de trip van een kunstenaars volgen via de blog van The Jaunt. Ze leggen hun bijzondere impressies vast in foto’s en tekst. Eenmaal thuis gaat een kunstenaar aan de slag met de impressies en creëert een zeefdruk in beperkte oplage. Dit handgemaakt reisverslag geeft een bijzonder inzicht in de ervaringen van de kunstenaar. Deze zeefdrukken zijn te koop via de website. Misschien komt er wel pakweg een stukje Nicaragua in jouw woonkamer terecht.

 

thejaunt.net

 

Scott Albrecht, Masaya. Final result

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

RECENT

Please reload

Kunstletters is een uitgave van Kunstwerkt.